Logo-info

4 types ventilatie

Systeem A: natuurlijke toevoer en afvoer: via raamroosters wordt verse lucht toegevoerd, na doorvoer word de lucht door middel van het schouw-effect afgevoerd door verschillende schachten in verschillende ruimtes.

Systeem B: mechanische toevoer en natuurlijke afvoer: verse lucht wordt mechanisch in de woning geblazen. Na doorvoer wordt de lucht via schouwen afgevoerd.

Systeem C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer: verse lucht wordt toegevoerd via raamroosters na doorvoer wordt ze mechanisch afgevoerd.

Systeem D: mechanische toevoer en afvoer: verse lucht wordt aangevoerd en voorverwarmd door middel van warmtewisseling met de afgevoerde lucht; na doorvoer wordt de lucht mechanisch afgevoerd.

Elk van deze systemen heeft zijn voor- en nadelen. Comfort, energiewinst, kostprijs en gebruiksgemak zijn criteria die zullen uitmaken met elke oplossing een klant het meest gebaat is. In het kader van het eisenpakket voor het binnenklimaat (EPB) zien we meer en meer dat er gekozen wordt voor een systeem waarbij tot 90 % van de warmte uit de afgevoerde lucht gehaald wordt en dient om de aangevoerde lucht op te warmen.